ماده اسید سیتریک ازجمله اسید های آلی به حساب میآید که در دو نوع اسید خشک و آبدار وجود دارد . ابتدا به تاریخچه ساخت اسید سیتریک می پردازیم و سپس در مورد خواص ، کاربرد و نکات ایمنی این ماده به صورت مفصل توضیح می دهیم ، تا با این ماده شیمیایی که یک نوع اسید آلی به شمار میآید کامل آشنا شوید . سیتریک اسید برای اولین بار در قرن هشتم هجری توسط دانشمند و شیمیدان ایرانی کشف شد . جابربن حیان نخستین دانشمند ایرانی است که به پدر علم شیمی ایران معروف میباشد و مادههای شیمیایی مختلفی از جمله سیتریک اسید و همچنین اسید استیک را کشف کرده است . از ماده های دیگر میتوان به نیتریک اسید و هیدروکلریک اسید اشاره کرد که از یافته های این شیمیدان ایرانی است . سیتریک اسید در واقع یک هیدروکسی اسید می باشد . هیدروکسی اسید از جمله اسیدهای کربوکسیلیک است که گروه عاملی هیدروکسیل دارد . به این گروه از اسید ها در واقع اسید میوه می گویند . ۱۸۹۳ دانشمندی به نام C.Wehner موفق شد با کشف کپک یعنی سیلیوم ماده شیمیایی سیتریک اسید را به وسیله شکر تولید کند . اسید سیتریک را میتوان به صورت مصنوعی از طریق کپک سیاه یا قارچ نایزر که هنگام تغذیه با شکر اسیدسیتریک تولید می کند به دست آورد .
ابتدا فرمول شیمیایی اسید سیتریک را بررسی میکنیم که به صورت C6H8O7 می باشد که در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد اتاق به شکل پودر سفید بلوری یا شکری مانند است و در دو نوع اسید سیتریک خشک به آن ( بی آب یا اسید سیتریک آنهیدروز ) و اسید سیتریک آبدار یا اسید سیتریک مونو هیدرات گویند . خلوص اسید سیتریک به صورت ۹۸ درصد می باشد و جرم مولی آن ۱۹۲.۱ گرم بر مول می باشد ، دمای ذوب سیتریک اسید ۱۵۳ درجه سلسیوس و دمای جوش آن ۱۷۵ درجه سلسیوس می باشد . عمده ترین کشورهای تولید کننده اسید سیتریک در جهان کشور چین می باشد که بیشترین سهم تولید در دنیا را به خود اختصاص داده است . خاصیت حلالیت بالا در سیتریک اسید غیر سمی بودن آن و ایجاد طعم دلپذیر باعث شده کاربرد بسیار زیادی در صنایع غذایی و دیگر صنایع دارویی آبکاری آرایشی بهداشتی و غیره داشته باشد .
الساپا فروشنده مواد تصفیه آب با بهترین کیفیت می باشد. چنانچه تمایل به خرید اسید سیتریک دارید میتوانید با کارشناسان این شرکت در ارتباط باشید.
اسید سیتریک در کنسرو مواد غذایی سبزیجات و میوه ها جهت از بین بردن باکتری غذایی و محافظت از آنها کاربرد دارد . اسید سیتریک به عنوان مواد نگهدارنده در تهیه سوسیس و کالباس ها استفاده می شود . جهت طعم دادن به انواع ترشیجات و مواد غذایی که طعم ترش دارند نیز کاربرد دارد . در بخش تولیدی صنایع غذایی برای انواع دسرها ، آبنبات ها ، ژل ، کیک و بیسکویت ، نوشابه ها ، اسانس ها ، مربا و بستنی قابل مصرف میباشد . در صنایع لبنی و جهت تولید پنیر ، مخصوصاً پنیر پیتزا از این ماده به عنوان کاتالیست جهت تخمیر کردن شیر استفاده می شود . در تولید آبمیوه و نوشیدنی ها برای طعم دهندگی و در تولید انواع غذاهای کنسروی و محصولاتی مانند کالباس ها برای ماندگاری بیشتر و جلوگیری از رشد باکتری ها استفاده می گردد . همچنین در تهیه انواع مکمل های غذایی و قرص جوشان هم مصرف می گردد .
ماده اسید سیتریک به عنوان عامل تنظیم کننده ph در صنایع آرایشی بهداشتی جهت تولید انواع کرم ها ، پمادها ، ژل و لوسیون کاربرد دارد و به عنوان آنتی اکسیدان در برطرف کردن چروک ها و ترمیم کننده پوست بدن مورد استفاده قرار می گیرد . خاصیت اسیدی آن باعث از بین بردن سلول های مرده پوست و تقویت غدد خونی می گردد که به ندرت باعث ایجاد حساسیت های آلرژی زا بوده و در بسیاری مواقع برای انواع پوست مناسب می باشد . در صنعت مواد شوینده انواع صابون ها و شامپوها جهت تولید کف اضافه می گردد و اثر اسیدی آن باعث از بین بردن لکه های لباس در مواد شوینده شده و راندمان محصولات را بالا برده ، بدون اینکه آسیبی به انسان بزند . اسید سیتریک در صنعت جهت پاک کردن و جرم زدایی در دیگهای بخار از جنس استیل استفاده میشود . در صنایع استخراج نفت ، صنعت رنگ سازی و به عنوان پاک کننده جهت حذف دی اکسید گوگرد در سوخت های گازی مورد مصرف قرار میگیرد . اسید سیتریک در صنعت عکاسی هم جهت قلیایی کردن محیط عکاسی و افزایش راندمان استفاده میشود.
این ماده اگر در تماس تنفسی قرار گیرد ایجاد گلودرد و سرفه را ایجاد کرده و اگر بلعیده شود به طور سهوی باعث درد شکمی و مشکلات گوارشی می گردد که بایستی سریعاً به پزشک مراجعه شود .
در تماس با پوست دچار حساسیت و قرمزی پوست می گردد و اگر تماس با چشم داشته باشد سریعاً باید به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه شستشو شود با آب ولرم و حتماً به پزشک مراجعه شود .
در تماس با اسید سیتریک حتماً از عینک پلاستیکی مخصوص شب چرا که تماس با چشم موجب صدمه و آسیب بینایی می گردد .
اگر چه اسید سیتریک به عنوان چاشنی ها و افزودنی به میزان بسیار کم در صنعت غذایی استفاده می شود ، اما خوردن و بلعیدن آن به هیچ وجه توصیه نمی گردد و موجب عوارض و آسیبهای جدی به دستگاه گوارشی انسان می شود .
این ماده خطری برای سلامتی انسان ندارد و همانطور که توضیح دادیم در بسیاری صنایع غذایی دارویی آرایشی بهداشتی مصرف می گردد ، اما به صورت خالص و مستقیم نمیتوان آن را استفاده کرد و یا خورد چون به عنوان افزودنی خوراکی مصرف می شود .
فروشگاه آنلاین مواد شیمیایی و پلیمری و تصفیه آب الساپا فروشنده اسید سیتریک با بهترین قیمت و کیفیت بالا می باشد.
جهت خرید میتوانید با الهام رضایی و بهنام اسد الهی کارشناس فروش اسید سیتریک شرکت الساپا در ارتباط باشید.
تلفن تماس : 02186017285 داخلی 306 و 304