گلیسیرین (KLK) چیست؟

گلیسیرین | خواص گلیسیرین

گلیسیرین چیست؟

گلیسیرین ماده ای است که از زمان های قدیم برای حفاظت و نرمی پوست دستمان از آن استفاده می کردیم و یا با آن آشنا هستیم، گلیسیرین یک ترکیب ارگانیک است که از کربن، اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده است.

محصولاتی که مقدار گلیسیرین بیشتری در محصولات خود دارند مناسب افرادی با پوست حساس می باشد و رطوبت پوستی مناسبی را ایجاد می کند و این ماده برای محیط زیست هم سازگار است.

کاربرد این محصول در صنایع مختلف بسیار چشمگیر و زیاد است که در ادامه به آن ها می پردازیم ، اما در ابتدا نگاه مختصری به تاریخچه گلیسیرین می اندازیم .

 تاریخچه ماده گلیسیرین:

ماده گلیسیرین برای نخستین بار در سال 1779 توسط دانشمندی به نام کارل ویلهم شیل توسط حرارت دهی به روغن زیتون اختراع شد و بعد از انجام آزمایش های گوناگون با چربی‌های مختلف مشخص شد که گلیسیرین محصول جانبی واکنش صابونی شدن است.

روش بدست آوردن گلیسیرین از صابون ، شامل چندین فرایند مختلف است که از طریق راه های مختلف به دست می آید. گلیسیرین نوعی شکر الکل است که به دلیل خواص هیدروسکوپیک در صابون و لوسیون های مرطوب کننده استفاده می‌شود و گلیسیرین می‌تواند رطوبت هوا را جذب نماید.

شیل به آزمایش و مقایسه گلیسیرین با سایر شکرهای کشف شده در آن دوران پرداخته و متوجه تفاوت آن با دیگر شیرین کننده‌ها شده بود.

طبق گزارشات آزمایشی شیل، او به این نتیجه رسید که گلیسیرین مانند بقیه شکرها کریستال به وجود نمی آورد و تخمیر هم نمیشود و توان حراراتی بالایی نیز دارد.

کارل ویلهم شیل نشان داد که گلیسیرین با اینکه کریستالیزه نمی‌شود امکان تقطیر آن وجود دارد و در دماهای بالاتر تجزیه می گردد.

گلیسرول ۳ گروه هیدروکسیل دارد که مسئول حلالیت در آب می‌باشد.

گلیسرول در طبیعت بیشتر به صورت ترکیب با اسیدهای چرب است که چربی را می‌سازد.

انواع گلیسیرین:

منبع اصلی گلیسیرین بافت چربی جانوران و گیاهان (روغن زیتون) می باشد. روش اصلی تهیه گلیسیرین ، تولید آن از واکنش صابونی شدن است.

در فرآیند صابونی شدن ، چربی با قلیا وارد واکنش شده و صابون و گلیسیرین را تولید می‌کند و بعد از جداسازی و تقطیر ،گلیسیرین بدست می‌آید.گلیسیرین در چربی‌ها به صورت ترکیب با اسید پالمتیک (اسید موجود در خرما) ، اسیداستئاریک ، اسید اولئیک می باشد.

تولید گلیسیرین را می توان از منابع نفتی نیز انجام شودکه یک محصول جانبی در تولید بیودیزل است.

اگرچه معمولاً تولید گلیسیرین از راه مصنوعی مقرون به صرفه نیست اما گلیسیرین را می توان با مسیرهای مختلف از پروپیلن تولید کرد.

فرآیند اپی کلروهیدرین مهمترین فرایند این ماده شامل کلرید شدن پروپیلن برای دادن آلیل کلرید است که با هیپوکلریت به دیکلروهیدرین اکسیده می شود، که با استفاده از یک پایه قوی برای دادن اپی کلروهیدرین واکنش نشان می دهد.

گلیسیرین را  به طور انحصاری از گیاهان میتوان تهیه کرد و از یکی از روغن های گیاهانی چون: سویا ، ذرت ، کلزا ، نارگیل ، روغن هسته خرما است. مواد دیگری نظیر سوربیتول و پروپاندیول که دو رقیق كننده هستند و مورد تأیید وزارت بهداشت جهانی می باشند .

گلیسیرین به دو صورت گلیسیرین بهداشتی و گلیسیرین صنعتی در بازار ارائه میگردد که نوع گیاهی آن مرغوب تر و بهتر است  و برای مصارف بهداشتی استفاده می گردد و کاربردهای دیگر آن را در ادامه بیان می کنیم.

کاربرد گلیسیرین در صنایع مختلف:

گلیسیرین در موارد بسیار مختلفی به کار می رود که به ترتیب اول نگاهی به کاربرد آن در صنایع آرایشی بهداشتی می اندازیم.

1- حفظ رطوبت و شادابی پوست صورت:

گلیسیرین یک مرطوب کننده‌ی بسیار عالی برای پوست است چون رطوبت مورد نیاز پوست را جذب و رطوبت رسانی عالی را انجام می دهد.گلیسیرین باعث بهبود و متعادل شدن ph پوست شده و به عنوان تونر بسیار عالی برای محافظت از پوست به کار می رود.

جالب است بدانید که مصرف گلیسیرین به صورت خالص باعث  خشک شدن پوست می گردد و رطوبت پوست را از بین می برد ، بلکه بایستی آن را در قالب کرم های مخصوص دست و صورت که حاوی مواد افزودنی گلیسیرین می باشد، استفاده نمود.

گلیسیرین را به عنوان مواد افزودنی به کرم ها استفاده می کنند و نکته قابل توجه این است که گلیسیرین را به صورت خالص نباید برای پوست به کار برد و تا حد امکان آن را با آب رقیق نموده و برای پوست مصرف کنید اما نه به صورت خالص !

این محصول خواص زیادی در از بین بردن چین و چروک پوست هم دارد . ترکیب گلیسیرین و ماده گلاب مرغوب برای پوست همانند یک آبرسان قوی عمل کرده و به از بین بردن لکه ها و علائم زخم کمک شایانی میکند. این ماسک همچنین موجب خنک شدن و روشن تر شدن پوست صورت نیز خواهد شد.

ترکیب 10 قاشق غذاخوری گلاب اصل به همراه 2 قاشق چای خوری گلیسیرین، بهترین ترکیب ماسک برای حفاظت و نرمی و درخشندگی پوست می باشد.

قبل از استفاده از ماسک های ترکیبی با گلیسیرین حتما مقداری از آن را با پوست دست امتحان کنید و بعد از گذشت 15 الی 20 دقیقه اگر حساسیت و تورم احساس نکردین میتوانید برای پوست صورت نیز به کار ببرید چرا که پوست برخی افراد بسیار حساس بوده و در صورت استفاده از ماسک ها دچار خارش و قرمزی پوست می شود.

نکته قابل توجه در استفاده از ماسک های مختلف و حتی ماسک حاوی گلیسیرین این می باشد که استفاده طولانی مدت و چند ساعته آن روی پوست نه تنها کمکی به رفع چین و چروک نمیکند بلکه بی فایده است و بایستی پس از گذشت حداکثر 20 دقیقه پوست را شسته و خشک نمایید تا روزنه های پوستتان بازسازی شود و بهبود یابد.

2- درمان زبری پوست:

گلیسیرین میتواند به درمان زبری و خشکی دست و صورت و هم چنین نقاط مختلف بدن مانند پاشنه پا ، زانو، آرنج که در اثر طرز نشستن زبر شده را به آسانی نرم و درخشان کرد و با استفاده مداوم از آن سلول های مرده پوست بازسازی و ترمیم می گردد.

3- گلیسیرین در تولید مواد شوینده و شامپوها:

گلیسرول به‌طور گسترده در تولید محصولات مراقبت از مو، شامپوها، صابون‌ها و انواع کرم‌های آرایشی برای ایجاد نرمی، صافی و یکدستی مورد استفاده قرار می گیرد.

گلیسیرین به دلیل داشتن خواص نرمی و رطوبت رسانی به پوست در اکثر مواد آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

صابون های شفاف این ماده معمولا تا حدود 15 الی 20 درصد مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند موجب مرطوب سازی پوست شوند.

4- کاربرد گلیسیرین در صنایع دارویی:

برای حل کردن داروها ، رطوبت بخشی به قرص ها و افزایش ویسکوزیته داروهای مایع استفاده می شود.

گلیسیرین به عنوان آنتی بیوتیک ها و ضد عفونی کننده در موارد دارویی و پزشکی استفاده می شود.

در انواع داروهای قلبی، شیاف‌ها و مواد ضد سرفه‌ها به کار می رود.

این ماده برای کاهش فشار وارده به جمجمه در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.

مکمل‌های خوراکی گلیسیرین خوراکی ممکن است به کاهش فشار بیش‌از حد چشم، ناشی از اختلالات چشم مانند گلوکوم کاربرد دارد و  باعث جلوگیری از یبوست با توجه به آب رسانی بالای آن به روده ها میشود.

5- کاربرد گلیسیرین در صنایع غذایی:

ماده گلیسیرین خوراکی در ترکیبات غذایی در دسته ی کربوهیدرات ها جای دارد.

مقدار کالری این ماده در هر گرم 4.3 می باشد و شیرینی آن نسبت به ماده ساکاروز حدود 75 درصد می باشد.

 به‌عنوان یک روان کننده (عامل مرطوب‌کننده)،  و حجم دهنده در مواد شیرینی‌پزی استفاده میشود.

گلیسیرین به عنوان حلال یا شیرین‌کننده برای محصولات لبنی (کرم) استفاده می گردد.

نگه‌دارنده در کنسروها، میوه‌های فرآوری شده، تولید مربا و سایر ترکیبات غذایی استفاده می شود

 به عنوان عامل نرم کننده در انواع  نان، کیک، گوشت ، پنیر و شکلات استفاده می شود.

برای جلوگیری از یخ زدگی در انواع ماست، بستنی و سایر دسرها استفاده می‌شود.

برای حفظ رطوبت به میوه های خشک اضافه میگردد . باعث رطوبت رسانی به انواع میوه ها میشود.

برای تامین آب بدن ورزشکاران از ماده گلیسیرین استفاده میشود.

منبع گلیسیرین (روغن حیوانی یا سبزی‌ها، نفتی) که در یک محصول غذایی استفاده می‌شود معمولاً بر روی برچسب غذایی ذکر نمی‌شود.

6- کاربرد گلیسیرین در صنعت:

 ضد یخ: این ماده به دلیل نقطه ی انجماد پایین این ترکیب، گلیسرول اولین ضد یخ مورد استفاده در رادیاتور ماشین ها به حساب می آید. اگر چه امروزه اتیلن گلیکول ها توانسته اند جایگزین این ماده شوند اما همچنان در فرمولاسیون ضد یخ ها می توان ترکیب یک گلیکول، یک الکل و گلیسرول را مشاهده نمود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ضد یخ به مقاله «ضد یخ چیست؟» مراجعه کنید.

مواد منفجره: گلیسرول یکی از مواد اولیه ی مورد استفاده در تولید نیتروگلیسیرین و در نتیجه تولید مواد منفجره ای مانند دینامیت می گردد.

7- کاربرد گلیسیرین در صنایع مختلف:

کاربرد در تولید کف ‌پوش‌های ساختمان، گریس‌ها، رنگ‌ها و حلال‌های شیمیایی از دیگر مزایای این محصول است.

گلیسیرین می تواند به عنوان عامل نگه دارنده رطوبت و برای حفظ بوی خوشایند در آن استفاده می گردد.

در صنایع تولید کاغذ گلیسیرین به عنوان روان کننده استفاده می شود.

هم چنین در صنعت نساجی برای نرمی پارچه و نخ به کاربرده می شود.

اسید استیک چیست ؟
پست قبلی
اسید استیک چیست ؟
پلی استال (POM) چیست؟ نکات کلیدی که در مورد پلی استال نمی دانید
پست بعدی
پلی استال (POM) چیست؟ نکات کلیدی که در مورد پلی استال نمی دانید
نئوپنتیل گلایکول- NPG چیست ؟
پست قبلی
نئوپنتیل گلایکول- NPG چیست ؟
متیلن کلراید چیست ؟
پست بعدی
متیلن کلراید چیست ؟
متانول چیست ؟ همه چیز درباره متانول
پست قبلی
متانول چیست ؟ همه چیز درباره متانول
مونو اتیلن گلایکول ( MEG ) چیست ؟
پست بعدی
مونو اتیلن گلایکول ( MEG ) چیست ؟
هیدرازین هیدرت چیست ؟
پست قبلی
هیدرازین هیدرت چیست ؟
دی اکسید تیتانیوم R878 چیست ؟
پست بعدی
دی اکسید تیتانیوم R878 چیست ؟

نظر (0)

    ارسال نظر

    درباره گلیسیرین (KLK) چیست؟

    گلیسیرین ماده ای است که از زمان های قدیم برای حفاظت و نرمی پوست دستمان از آن استفاده می کردیم و یا با آن آشنا هستیم، گلیسیرین یک ترکیب ارگانیک است که از کربن، اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه می توانید از تمام تخفیف ها و جوایز ویژه بهره مند شوید